Преди няколко дни бе публикувана традиционната класация The World`s 50 Best

...
Преди няколко дни бе публикувана традиционната класация The World`s 50 Best
Коментари Харесай

Кой е най-добрият ресторант в света за 2023 г.

Преди няколко дни бе оповестена обичайна класация The World`s 50 Best Restaurants, която подрежда най-хубавите места за хранене по света. И за 2023 година на върха е ресторант Central в столицата на Перу Лима. Той съумя да завоюва успеха, откакто предходната година бе класиран на второ място.
 The Restaurant of Mistaken Orders - най-необикновеният ресторант в Япония
Най-необикновеният ресторант в Япония

37% комплицирани поръчки, само че 99% удовлетворени клиенти

Съпрузите началник Вирджилио Мартинес и началник Пиа Леон стоят зад менюто на Central, което пресъздава " биоразнообразните екосистеми на страната, като всяко ядене съставлява характерна област ". Гастрономическата разходка ни води от " от морските дълбини, на -25 метра, до планините на Андите на повече от 4050 метра над морското ниво, минавайки през тропическите гори на Амазонка, долините и пустинното крайбрежие ", пишат на уеб страницата си.

За приготвянето на това неповторимо меню се употребяват 180 съставки. Голяма част от тях са характерни за локалната кухня и евентуално са непознати на посетителите, които не са от Перу. И точно това е тайната за триумфа на ресторанта, чиито основатели си поставят за цел да преоткрият страната и да пресъздадат най-хубавото от нея.

 Central предлага разнообразни дегустационни менюта. Те включват ястия, представящи разнообразни райони и екосистеми и са на цени сред 200 и 300 $. Ето да вземем за пример както съдържа менюто Mundo Mater:

" Черни скали " - морски водорасли Yuyo (червени водорасли, типични за Перу и Чили), миди и калмари;

" Суха котловина " - скариди, тиква Loche (тиква типична за Перу) и авокадо;

" Изключителна надморска височина " - царевица, кивич (древна зърнена просвета от перуанските Анди) и листа от сладостен картоф;

" Студено морско течение " - риба групер, миди бръснач и вонголе;

" Морски мозъчни водорасли " - включващ октопод, морска маруля и кодиум (вид морски водорасли);

" Амазонска вода " - риба паку (сладководна риба, " пираня вегетарианец ", типична за Южна Америка), любеница и листа от кока (традиционно локално растение от Андите, което оказва помощ при лекуването на височинна болест);

" Андската гора " - свинско коремче, олуко (вид андска грудка) и гъба калампа.

Друг доста забавен съставен елемент, който се изпозва в ресторанта, са така наречен летящи картофи чако, които не порастват подземен, а на дърво. Те са характерни за Южна Америка и не се срещат другаде по света.
 Sobrino de Botín, Мадрид и това ли е най-старият ресторант в света
Къде е най-старият ресторант в света

Толкова години история и вкусна храна

Ресторант Central няма звезда Мишлен, тъй като в Перу не се прави категоризация. Но в случай че това не беше по този начин, той несъмнено щеше да има три звезди. Ястията са комбинирани съвършено с локални виновност, наливани от глинени делви и други питиета, с цел да бъде прекарването за небцето и сетивата изцяло приключено, предава Daily Mail.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР